FACTORES DE RISCO CARDIOVASCULAR

FACTORES DE RISCO CARDIOVASACULAR


 

Un factor de risco cardiovascular é unha condición persoal que aumenta as posibilidades de desenvolver enfermidades cardiovasculares. 

 



As enfermidades cardiovasculares son a principal causa de discapacidade e morte prematura en todo o mundo, e contribúen substancialmente ao aumento dos custos sanitarios. A causa máis común é a arterosclerose das arterias coronarias, encargada de achegar sangue ao músculo cardíaco (miocardio), consecuencia da formación de placas de coláxeno e da acumulación de lípidos (graxas) e células inflamatorias (linfocitos) nas paredes do corazón. arterias que restrinxen o fluxo sanguíneo.

 

Asociación española de enfermería en cardioloxía.


 

Tabaco

O tabaco é responsable na actualidade de case 5 millóns de mortes cada ano no mundo, e unha parte importante desta mortalidade débese ao aumento das enfermidades cardiovasculares.

O tabaco pode: aumentar os triglicéridos, (un tipo de graxa no sangue). Baixa o colesterol “Bo” (HDL), fai que o sangue sexa pegajoso e sexa máis probable que forme coágulos sanguíneos, que poden bloquear o fluxo sanguíneo.




 

 

 

SOBREPESO E OBESIDADE

A obesidade está asociada a factores de risco cardiovascular como a hipertensión arterial, a intolerancia aos carbohidratos, a diabetes tipo 2, dislipidemia, a arteriosclerose e a hiperuricemia.

 

Así, na obesidade abdominal hai un maior risco cardiovascular que na obesidade gluteofemoral.


A relación entre a resistencia á insulina e a obesidade está perfectamente establecida e demostrouse que os suxeitos obesos non diabéticos son relativamente resistentes á insulina en relación aos individuos normais.

 

 



 

 

HIPERCOLESTEROLEMIA

 

Cando falamos de colesterol elevado (hipercolesterolemia) case sempre débese a un aumento do colesterol malo (LDL). O colesterol LDL alto está asociado a un maior risco de enfermidades cardiovasculares (principalmente infarto de miocardio e ictus).

Considerase que existe cando os valores superan os 200mg/dl. A Hipercolesterolemia non pode erradicarse, pero si controlar e manter os niveis en valores normais. Tomar unha dieta equilibrada, practicar exercicio físico e, en último caso, combinar con tratamento farmacolóxico.

 




 


 

HIPERTENSIÓN

 

Tamén coñecida como presión arterial alta. É unha enfermidade patolóxica cando se mantén en 130/80 ou superior, indica unha resistencia periférica que vai en aumento. Nos primeiros 10-20 anos non hai síntomas, coñécese como “o asasino silencioso”.  -Consecuencia: agrandamento do miocardio, logo, debilítase, e as paredes e vasos vólvense débiles. Isto da lugar á formación de trombos.

O 30% das persoas maiores de 50 anos teñen hipertensión. Causan máis do 50% de mortes en persoas +65 anos. Causas: xenética, estilo de vida e problemas renais.




 


Traballo realizado por Nico e Ángel 


Nutriactívate co Macías!💪

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario